Bangladeş ve Su Kuyusu
Su kuyusu Bangladeş’te bizim sandığımızdan daha önemli. Nüfus açısından Bangladeş, Endonezya’dan sonra dünyanın en büyük ikinci Müslüman ülkesidir. Güney Asya’da Hindistan ile çevrili küçük ama kalabalık bir ülkedir. Hindistan ve Myanmar ile komşudur. 1204 yılında Orta Asya Türk komutanı “Ihtiyar Uddin Muhammed Bin Bahtiyar Kholji” tarafından Bangladeş bölgesinde Müslüman bir hükümet kuruldu. 16 Aralık 1971’den günümüze Bangladeş olarak listelenmiştir.
SUYUN ÖNEMİ
Bangladeş, dünyanın en yoğun nüfuslu ülkelerinden biridir. Bangladeş, 230’dan fazla irili ufaklı nehri olan bir kıyı ülkesidir. Bu yüzyılın ilk çeyreğinde, 35 ila 77 milyon insan arseniğe maruz kaldı. Bangladeş’teki tüm ölümlerin %8,5’ini su sorunları oluşturuyor. Bunlar sanitasyon (atık su ve kanalizasyonunun yeterli arıtımı) ve sanitasyon sorunları kaynaklanıyor. Suyun bu denli kirli olması su kuyusunun Bangladeş için vazgeçilmez çare olduğunun göstergesi.
Bangladeş’te Su Kuyusu Bulunmazsa
Bangladeş Nüfus ve Sağlık Araştırması (BDHS) beş yaş altı çocuk ölümlerinin %5.1’inin ishale bağlı olduğunu bildiriyor. Bu oran yeni doğanlarda ise %1.2.
Bangladeş’te su kuyusu bulunmazsa her yıl beş yaşından küçük 45.000’den fazla çocuk, kirli suların neden olduğu ishalden ölüyor. Mikrobiyal kirlerle kirlenen su, tifo, basilli dizanteri, hepatit A ve B gibi hastalıkların riskini artırıyor. Yüzey sularındaki kirlilik, Bangladeş’te halk sağlığına yönelik tehdit oluşturuyor. 36 milyonunun da iyileştirilmiş ve arıtılmış su tesislerine erişimi yok. Bangladeş’te milyonlarca insan, güvenli içme suyuna erişimi olmadan hayat zorluklarıyla mücadele ediyor. Bangladeşli ailelerin sağlığı için içme suyuna erişim her zaman önemli.
Bizler de temiz suya erişimin hayati önem taşıdığının bilinci ile hareket ederek ihtiyacın yoğun olduğu bölgelerde çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Çalışmalarımızın başında tabi ki su kuyusu açılışı için çabalamaktayız.